Image
23 Ocak, 2024

Bademin Faydaları Nelerdir?

·         Badem yüksek oranda antioksidan maddeler içermektedir. Bu yönüyle vücudunuza girmeye çalışan zararlı maddelere engel olacaktır. Aynı özelliği sayesinde strese karşı da oldukça etkilli bir besindir. Gergin anlarda ve yorgun günlerde badem tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

·         Badem tam bir beyin dostudur. Beyin sağlığını koruyan besinler arasında adını duyurmuştur. Zihin hastalıklarını önlemek için hamilelik döneminde tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır. Biliş kaybını önlemek ve alzheimer gibi rahatsızlıkların oluşmaması için badem tüketimine önem verilmelidir.

·         Bademde yüksek oranda E vitamini vardır. E vitamini herkes için alınması gereken bir vitamin türüdür. Yaşamın pek çok alanında E vitaminine ihtiyaç duyulur. Hücrelerin yenilenmesi, cildin nemlenmesi, yaraların iyileşmesi ve kan dolaşımının hızlanması badem faydaları sayesindedir.

·         Badem Kalori ve Besin Değeri

·         Kuru yemiş seçeneklerinden biri olan badem besin değerleri yüksek bir yemiştir. Protein, E ve B vitaminleri açısından oldukça tatmin edicidir. Her insanın ihtiyacı olan kalsiyum, demir, bakır, fosfat ve potasyum değeri de yüksektir. Sağlıklı atıştırmalık olsun isteyenlere, bademi kavrulmamış ve tuzsuz olarak tavsiye edeceğiz. Bir avuç badem yaklaşık 25 grama denk gelmektedir. Badem kaç kalori sorusunun yanıtı ise; 143 kcal olacaktır. Badem protein ihtiyacınızı da karşılayacaktır.

·         25 gramlık bademde 0.93 gram karbonhidrat, 4.68 gram protein, 13.53 gram yağ, 3.8 gram lif bulunmaktadır. Ayrıca 1.25 mg sodyum içerirken; 208.75 mg da potasyuma sahiptir. Kalsiyum miktarı ise 62.5 mg olmaktadır.

·         Badem Zararları ve Yan Etkileri

·         Bademin zararlı olduğu tek durum badem alerjisidir. Badem alerjisi durumunda gırtlakta şişlik oluşur ve bu durum tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Eğer alerjiniz varsa yemeniz sakıncalıdır. Ayrıca gün içinde fazla miktarda E vitamini alındığında kusma ve halsizlik gibi yan etkiler görülebilir.

·         Çiğ Badem Nedir?

·         Latince adı “Prunus dulcis” olan badem, tohumları yenebilen bir ağaç çeşididir. Bu meyvemsi tohum türü; ortasında çekirdek, dışında sert bir kabuk ve kahverengi bir örtüden oluşur. Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde bir kuruyemiş çeşidi olarak tüketilen çiğ badem, türünün diğer çeşitlerine göre tatlı veya etli değildir.


Neden Çiğ Badem Tüketmeliyiz?

Sağlıklı beslenme trendleri son zamanlarda çiğ badem gibi enerji ve zindelik veren yiyeceklere önem veriyor. Kuruyemiş ve tohumların sağlıklı beslenme listelerinin olmazsa olmazları arasında olduğu öteden beri biliniyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalar bu tür ürünlerin taze olarak tüketildiğinde daha etkili olduğunu gösteriyor. Bu besinler çiğ olduğunda içerisindeki vitamin ve mineralleri koruyor. Yüksek lif içeren çiğ besinler, bağışıklık sisteminin güçlenmesini önemli şekilde destekler.

İçeriğindeki yararlı bileşenler sayesinde vücudun antikor üretmesine yardımcı olur. Geleneksel ya da modern tüm diyet yöntemleri içerisinde rahatlıkla tüketilebilir. Mideyi yumuşatarak açlık hissini bastırdığı için kilo vermeyi kolaylaştırır. Çiğ badem en çok tercih edilen taze kuruyemişler arasındadır.

Çiğ Bademin Besin Değerleri

Besin değeri açısından zengin bir çeşitlilik sunan çiğ badem, düşük kalorili bir yiyecektir. Protein, karbonhidrat ve yağdan oluşan badem, lifli bir tohum türüdür. İçeriğinde sodyum, potasyum, kalsiyum ve demir yer alır. Ayrıca A ve C vitaminleri açısından da zengindir. Bir porsiyon çiğ badem genel olarak 25 gram üzerinden değerlendirilir.

Bir porsiyon çiğ bademin %58,83’ü yağ, %26,36’sı protein ve %4,02’i karbonhidrattır. Tuzlu ve kavrulmuş bademe göre çok daha düşük kalorilidir. Bir porsiyon çiğ badem ortalama 42 kalori civarlarındadır. Günlük düzenli olarak tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan demir, potasyum ve kalsiyumu karşılar. İçeriğindeki yağ çiğ formdayken trans halde değildir.